Hennagyij Moszkal ismét mellénk állt

Kárpátalja korábbi közigazgatási elnöke újabb tanújelét adta annak, hogy elkötelezett támogatója az ukrajnai kisebbségeknek, köztük nekünk magyaroknak is.

Mint arról moskal.in.ua honlapján beszámol, feljelentéssel fordult Ukrajna Legfelső Bíróságához az általános és középfokú oktatási törvény miatt. Hennagyij Moszkal, aki jelenleg az Ukrajna népe a korrupció ellen elnevezésű civil szervezet vezetője, a 2020 január 16-án hatályba lépett oktatási törvényt támadja, mert az ellentmond az Ukrajna által is ratifikált Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája vállalt tételeinek. Ezt a dokumentumot 2003. május 15-én fogadta el Ukrajna, és az 2006. január elsején lépett hatályba.

A politikus rámutat, hogy az Ukrajna által aláírt dokumentumot Strasbourgban őrzik. A №1802-IV okiratban foglalt tételek az olyan ukrajnai kisebbségek jogainak garantálását tartalmazzák, mint a fehérorosz, a bolgár, a gagauz, a görög, a zsidó, a krimi tatár, a moldáv, a magyar, a német, az orosz, a lengyel, a román és a szlovák.

Moszkal kiemeli:

Ukrajna kötelezettséget vállalt, hogy biztosítja a felsorolt kisebbségek számára az anyanyelven való óvodai, általános és középiskolai, szakiskolai, egyetemi és egyéb felsőfokú oktatást, amennyiben azok igényt tartanak erre.

A charta szerint erre egy független felügyeleti szervet kell létrehozni, mely ellenőrzi és garantálja az Európa Tanács előtt vállalt kötelezettségek teljesítését. E szerv feladata volna a megfelelő jelentések elkészítése és közreadása.

Ukrajnában azonban soha nem volt és nincs ilyen szerv.

Ezen kívül Ukrajna kötelezettséget vállalt a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája alkalmazására az igazságszolgáltatásban, a közigazgatási szervekben, a médiában, a kultúra terén, a gazdasági és a társadalmi életben, valamint a határ menti kapcsolatokban.

Ukrajna sajnos ennek a vállalt kötelezettségnek sem tesz eleget.

Ami az új oktatási törvényt illeti az merőben ellent mond a dokumentumban megfogalmazott tételnek a regionális és nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatásának biztosításáról szóló kötelezettségvállalásnak.
A hatályos oktatási törvény tartalmazza ugyan a tősgyökeres nemzetiségek anyanyelven való oktatására való jogot. Csak ez a törvénypont nem ér semmit, mert Ukrajnában nincs olyan jogszabály, amely meghatározná, melyek a tősgyökeres nemzetiségek. Ez a passzus legfeljebb az Európa Tanács megtévesztését szolgálja.

Hennagyij Moszkal az Európa Tanácshoz intézett felhívásában arra buzdítja a testületet, csatlakozzanak hozzá és támogassák a feljelentését. Az ukrajnai kisebbségeknek ugyanis sérültek a charta által garantált jogai.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!