Zelenszkij az ungvári határátkelőn kezdte kárpátaljai vizitjét

Az Ukrajna Állami Határőrszolgálat Facebook-posztja szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ungvári közúti határátkelőn zárta a csütörtöki napot.

Ahogy arról korábban beszámoltunk csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezette küldöttség kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Kárpátaljára.

Az Elnöki Iroda által kiadott csütörtök késő esti közlemény szerint Volodimir Zelenszkij szerdai hivatalos szlovákiai vizitjét követően autóval, a Felsőnémeti–Ungvár szlovák-ukrán közúti határátkelőn tért vissza Ukrajnába. Az elnök megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a határátkelő előtt több kilométeres kamionsor vesztegel. AZ államfő Szerhij Dejnekót, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnokától kért magyarázatot a kialakult helyzetre, aki azzal magyarázkodott, hogy a szlovák oldalon elromlott kamionok átvizsgálásához használt szkenner. A kialakult technikai probléma miatt a szlovák oldalon óránként 5 kamionra csökkent a határátkelő áteresztő képessége, ami azt jelenti, hogy naponta maximum 120 kamiont tudnak kiléptetni az országból. Zelenszkij megengedhetetlennek minősítette a kialakult helyzetet, ezért utasította a kormányt és az érintett minisztériumok vezetőit, hogy keressenek megoldásokat arra, hogy ne alakuljanak ki sorok az ukrajnai határátkelőkön.

Zelenszkij kitért a határátkelő évek óta húzódó rekonstrukciójára is.

Az ungvári közúti határátkelő felújítását beemeljük a „Nagy építkezés” nevű kormányprogramba, és jövőre át kell, hogy adják a határállomást

– hangsúlyozta az államfő.

A munkálatok befejezéséhez 146 millió hrivnyára lenne szükség, ugyanakkor erre az évre mindössze 8 millió hrivnyát különítettek el a költségvetésben erre a célra, ami csak a gyalogosforgalomhoz szükséges út megépítéséhez elegendő. Az államfő kiemelte a rekonstrukció keretében bővíteni kell a két ország közötti határátkelő áteresztőképességét.

Megint leállt az ungvári határátkelő felújítása

 


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!