Andrzej Duda: Lengyelország nem fogadhatja be az erőszakkal átirányított migránsokat

Nem lehet befogadni azokat a migránsokat, akiket akaratuk ellenére irányítottak át Lengyelországba – mondta Andrzej Duda lengyel elnök, reagálva az Európai Bizottság e héten bemutatott migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjára.

A TVP Info közszolgálati hírtelevízió péntek esti híradóját követő interjúban Duda azt mondta: a lengyelek hajlandóak segíteni azoknak, akik az országba saját akaratukból érkeznek, és segítségre szorulnak.

Abba viszont nem egyezem bele, hogy az embereket Lengyelországba erőszakosan szállítsák, hogy szabad embereket fogságban tartsunk

– mondta.

A lengyel elnök azt is mondta, az Európai Uniónak semmilyen diktátuma soha nem kényszerítheti a tagállamokat az ilyen lépésre. Ezzel a javasolt javaslatcsomagban szereplő szolidaritási mechanizmusára utalt.

Duda egyetértését fejezte Andrzej Babis cseh kormányfő előző nap Brüsszelben megfogalmazott állásfoglalásával, miszerint

A MIGRÁNSOKNAK A SZÁRMAZÁSI ORSZÁGUKHOZ MINÉL KÖZELEBBI HELYEKEN KELL SEGÍTSÉGET NYÚJTANI.

A műsorvezető azzal kapcsolatban is kérdezte az államfőt, hogy a Babissal, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös sajtóértekezleten Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi.
„Igazából ugyanazt mondja, mint én” – reagált erre Duda.

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<