A lakossági gázár meghaladta az ipari fogyasztók díjszabását Ukrajnában

Korábban az ipari fogyasztók számára megállapított díjszabás mindig magasabb volt, mint a háztartási, azaz a lakossági célú gáz ára. Ám augusztusban a vonatkozó árkorlátot eltörölték, írja a Korrespondent.net.

2020 első hat hónapjában a lakossági gázár meghaladta az ipari fogyasztók díjszabását – közölte hétfőn az ukrán állami statisztikai hivatal. A nem lakossági felhasználóknál a tavalyi év második feléhez képest 21,9 százalékkal alacsonyabb a gáz átlagára, ami az ipari fogyasztók számára ezer köbméterenként 5 157,2 hrivnyás átlagárat jelent. Ugyanakkor a lakossági gáz ára 2,8 százalékkal volt magasabb, mint a nem lakossági fogyasztóké, bár korábban a háztartási gázár mindig alacsonyabb volt.

A lakossági fogyasztók jelenleg átlagosan 5299 hrivnyát kénytelenek fizetni ezer köbméter gázért, ami 17,4 százalékkal magasabb, mint 2019 második felében volt.

Az idei év hat hónapja alatt a lakossági fogyasztók 4333 millió, az ipari szektor 12 889 millió köbméter gázt használt fel.

Ezt OLVASTA?

Ukrajnában októberben nőnek a közműdíjak

Az energetikai minisztériumtól származó tájékoztató szerint azzal magyarázzák az áremelést, hogy nőttek a bérek és az energiatermelés költségei. Eltörlik azt az eddigi gyakorlatot, hogy a lakosság 100 kilowattig kedvezményes áron, 90 kopijkáért fogyaszthatta az elektromos áramot. Mostantól nem lesz ilyen kedvezmény, mindenki egységesen 1 hrivnya 68 kopijkát fog fizetni minden egyes kilowattért.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!