Nem a polgármester műveltségét tartják fontosnak az ukrán választók

A Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány felmérése szerint az ukrán választóknak csupán 14 százaléka tartja fontos kritériumnak, hogy művelt ember legyen a települése polgármestere, írja a iviche.com.

A nagy többség inkább fedhetetlen erkölcsű, becsületes és a vezetői munkában gyakorlott személyt szeretne látni a települése polgármesteri székében.

A megkérdezettek 55,5 százaléka szerint a legfontosabb, hogy a közösség leendő vezetője makulátlan múlttal rendelkezzen, semmilyen köze ne legyen törvénysértő és korrupciós ügyekhez.

Az emberek közel fele (47 százalék) fontosnak tartja, hogy a polgármesteri poszt jelöltjének legyen pontos cselekvési terve és képes legyen szót érteni az emberekkel.

Ugyanakkor a válaszadók 39 százaléka lényeges kritériumnak tartja, hogy a településük polgármestere helybéli, de legalább is régóta ott élő, a közösség problémáit jól ismerő egyén legyen. Az a tényező, hogy milyen politikai párt tagja, vagy melyikkel szimpatizál a leendő vezető, mindössze 19 százalék számára mérvadó.

A leendő község- vagy városvezető műveltségi szintje pedig csupán a megkérdezettek 14,4 százaléka számára lényeges kritérium.

A portál megjegyzi, hogy az ukrán állampolgárok 34 százalékának áll szándékában jelöltetni magát községi, városi, járási vagy éppen parlamenti képviselőnek.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!