Ukrajnában hiba volna emelni az alkohol jövedéki adóját

Ukrán gazdasági szakértők szerint nagy hibát követ el a kormány, ha megvalósítja azt a tervét, hogy tovább emeli az alkoholos italok jövedéki adóját, áll az unn.com.ua írásában.

A portál Oleg Penzin közgazdasági szakember véleményét idézi, aki a szakma nevében állítja, hogy az ukrán gazdaság rosszul jönne ki abból, ha a tervezett 11 százalékkal emelnék az alkohol jövedéki adóját.

Ezáltal ugyanis csak a feketepiac járna jól, tovább nőne a kisüsti termelés a lakosság körében és jelentősen visszaesne az állampénztár alkohol eladásából származó bevétele.

A szakember szerint Ukrajnában már így is óriási méreteket öltött a házi pálinkafőzés. Az ukrajnai falvakban a kisüsti már nem egyszerű szeszesital, hanem egyféle fizetőeszközzé vált. Ha valaki napszámost akar felfogadni, a munkavállaló már nem is készpénzben kéri a napidíját, hanem házilag nemesített vodkában. Az adóemelés csak tovább rontana a helyzeten.

Az emberek már így is egyszerűen elfordulnak a legálisan forgalmazott szeszes italoktól és a sokkal olcsóbb hamisítványokat, házi készítményeket vásárolják. A lakosság jövedelme apadásának időszakában ráadásul fokozottan elhibázott döntés volna a vodka legális kereskedelmi árának emelése, véli a szakértő.

Forrás:
unn/KÁRPÁTHÍR, Fotó illusztráció

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!