Ukrajnában jegyzékbe veszik az engedetlen gazdákat

Mint arról az agroreview.com beszámol, Az ukrán agrár szektorban azt tervezik, jegyzékbe veszik azokat az engedetlen gazdákat, akik megtagadják a kötelező gabonaeladást.

A tervezetről Mikola Gorbacsov, az Ukrajnai Gabonatermesztők Egyesülése elnöke tájékoztatta a médiát. Elmondása szerint az idén komoly problémákat okozott, hogy a gazdák nem teljesítették a gabona eladási kötelezettségüket. Az igaz, hogy sok termelőnél a rendkívüli aszály miatt komoly terméskiesés keletkezett, ám ez senkit nem mentesít a szerződésszegés alól. Vannak olyan vállalkozók, akik visszaélnek a kialakult helyzettel és szándékosan megszegik a megkötött gabona eladási szerződésüket. Az ilyen megbízhatatlan cégeket egységes jegyzékbe veszik és a jövőben meggondolják, kötnek-e velük szerződést, nyújtanak-e nekik állami támogatásokat.

Gorbacsov szerint a gabonapiacon mesterségesen előidézett hiány Ukrajna nemzetközi hitelét rontja és a megbízhatatlan exportőrök közé sorolhatják az országot, amelynek eddig jelentős bevételei származtak a gabona exportjából. Az agrárszakember hozzátette, hogy a büntető szankciókat elsősorban nem a közvetlen termelők ellenében kívánják alkalmazni, hanem a készletező cégekkel, a viszonteladókkal, vagyis azokkal szemben, akik a nagyobb haszonszerzésre spekulálnak. A megbízhatatlanok jegyzéke nyilvános lesz, bárki láthatja majd az egyesülés honlapján, mely vállalkozókkal nem érdemes szerződést kötni. A spekuláns gazdákra is kiterjed majd a figyelem, mert a körmére kell nézni azoknak, akik háromezer tonnás termés mellett ötezer tonnát értékesítenek, mondta Mikola Gorbacsov.

Forrás:
agroreview/KÁRPÁTHÍR, Fotó illusztráció Pixabay

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!