Ukrajnában jelentős mértékben növelik a tartásdíjat

Mint arról a hvylya.net beszámol, Ukrajnában jelentős mértékben emelik a gyermekek utáni tartásdíjat és keményen számon kérik a nem fizető szülőket.

Az információ szerint az ukrán gyermekek 40 százaléka csonka családokban nevelkedik. A törvény előírja, hogy a külön élő édesapa vagy anya köteles gondoskodni elhagyott csemetéjéről és anyagilag támogatni a gyermeket egyedül nevelő volt házastársat. A szülői kötelességről sokan megfeledkeznek. A kormány a jövő évre szigorúbb számonkérést ír elő a gyermekeikről való gondoskodásról megfeledkezők ellenében, valamint megemelte a tartásdíj kötelező összegét.

  • E szerint az idén december 1-től a 6 éven aluli gyermekek havi garantált tartásdíjának összege 961 hrivnya lesz.
  • Az ennél idősebbek számára 1 198 hrivnyában állapították meg az összeget.
  • A jövő év július első napjától ugyanezek az összegek 1007 és 1255 hrivnyára módosulnak.

Ezek az összegek azonban csak az alacsony jövedelmű tartásdíjra kötelezett szülők számára érvényesek. Amennyiben az érintett szülő jövedelme megengedi, a tartásdíj garantált összege az adott korosztályra meghatározott létminimummal válik azonossá.

Tehát a 6 éven aluliak esetében 1 921, a 6 és 18 év közöttiek számára 2 395 hrivnya lesz.

A kormány meghatározta a tartásdíj maximális összegét is, ami ez év decemberétől 19 210 hrivnya, a jövő év második felétől 20 130 hrivnya lesz a hatodik életévüket be nem töltöttek számára. Az idősebbek havi járandósága legfeljebb 23 950 és 25 100 hrivnya lehet.

A tartásdíj bíróság általi megállapításakor figyelembe veszik hány kiskorú gyermeke van az illető szülőnek, milyen a gyermek egészségi állapota és anyagi helyzete, a tartásdíjat fizető anyagi és vagyoni helyzete, van-e ingatlanja, személygépkocsija, stb.

A tartásdíj rendszeres fizetését hat hónapnál huzamosabb ideig elmulasztók nem utazhatnak külföldre, nem vezethetnek gépkocsit, motorkerékpárt, nem lehet önvédelmi lőfegyverük, nem kaphatnak vadászati engedélyt, valamint a tartozásukat havi 30 százalékos, évi 365 százalékos büntetőkamattal növelik.

Forrás:
hvylya.net/KH, Fotó illusztráció

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!