Zelenszkij törvényeket sért a nemzeti konzultációval

Az október 25-iki helyhatósági választások időpontjára tervezett nemzeti konzultációval törvények sorát sérti az ukrán elnök, írja a racurs.ua.

A portál Andrij Magera, a Központi Választási Bizottság (CVK) korábbi alelnökének véleményét tette közzé, amely szerint Volodimir Zelenszkij a kérdései feltevésével legalább hét törvényt sért meg. Elsősorban megsérti az alkotmány 106. és 19. cikkét, amelyek értelmében az ország mindenkori elnökének nem áll jogában ilyen össznépi konzultációt szervezni. Valamint a felelős beosztású személyek nem léphetik túl saját meghatalmazásuk határait. Megsérti az elnök a választási törvény 52. cikkét is, amely megtilt bármilyen agitációs tevékenységet a szavazás idején és az azt megelőző napon. Márpedig az elnöki kezdeményezésben bújtatott agitációs szándék rejlik, vélekedik Magera. A politológus szerint sértve van a választási törvény 248 cikkének 4. pontja is, amely előírja, hogy a választópolgár csak annyi időt tölthet a szavazóhelyen, ameddig leadja a voksát, és semmi egyebet nem cselekedhet ott. Továbbá sérti az elnöki kezdeményezés a választási folyamatban résztvevők személyi adatainak titkosságára vonatkozó jogszabályt.

Az elnök a hatályos törvény értelmében csak a parlament jóváhagyásával folytathatná le a nemzeti konzultációt, a szavazókörzetekben pedig a CVK engedélyével volna szabad közvélemény kutatást rendezni, vélekedik Andrij Magera.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!