Az ukrán iskolások zöme oroszul beszél

Okszana Danilevszkaja a bölcsészeti tudományok kandidátusa, a Nemzeti Tudományos Akadémia Ukrán Nyelv Intézetének tudós munkatársa elmondta, az ukrán iskolákban továbbra is az orosz nyelv használata dominál, írja az ukranews.com.

A tudós szakember a Beszéd elnevezésű nemzeti kerekasztal eszmecserén mondta el tapasztalatait a kialakult helyzetről. Ezek szerint az ország 1991-ben történt függetlenné válásának idején az iskolások 47 százaléka tanult az iskolákban ukránul. Mára ez az arány 90 százalékra módosult.

A kutatások azonban kimutatták, hogy egy-két nyugati megyét kivéve az ukrajnai iskolák nagy többsége ma is kétnyelvű.

Az a paradox helyzet állt elő, hogy az órákon jó vagy kevésbé jó ukrán nyelven zajlik a tanítás, a kötelező anyag ismertetésén túl minden egyéb tevékenység közben elsősorban az orosz nyelvet használják a tanárok épp úgy, mint a gyerekek. Danilevszkaja szerint az ilyen oktatás semmivel sem javítja az államnyelv ismeretét. Nem normális, vélekedik a szakember, hogy a tananyagot ukrán nyelven ismertetik a tanárok, ám azt követően átváltanak az orosz nyelvre, amit a tanulók zöme is előszeretettel használ.

Forrás:
ukranews/KH, Fotó illusztráció

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<