Magyarország 1,2 milliárd forinttal támogatja kárpátaljai Vérke megtisztítását

A magyar kormány 1,2 milliárd forintot különít el a Vérke megtisztítására. A döntésről Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára adott tájékoztatást október 20-i beregszászi munkalátogatásán – tudatta a Kárpátalja.ma.

Magyar Levente elmondta: az összeg 2021-2022 között áll rendelkezésre. A munkafolyamat három fő fázisból tevődik össze. A Vérke medrének kitisztítását követően duzzasztógátat építenek a Borzsán, valamint egy csatornán kötik össze a Borzsát a Szipa folyóval, hogy biztosítsák a folyamatos vízutánpótlást.

– Meghallottuk a beregszászi emberek közös segítségkérését. Az állapotok nem tarthatók és nem méltóak Beregszászhoz és a lakosságához – mondta az államtitkár. – Ez egy távlati munka első fázisa csupán. Szeretnénk a Vérkét teljes hosszában megtisztítani és közös beruházásokat megvalósítani Beregszászban, hogy soha többé ne kerüljön szennyvíz a Vérkébe.

Magyar Levente szerint a következő napokban, hetekben egyeztetnek a kijevi hatóságokkal a projekt menetéről, de a tervezés és az előkészítő munkák már elkezdődhetnek.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<