Politikai elemző: Zelenszkij saját zsebből kénytelen finanszírozni a nemzeti konzultációt

Viktor Andrusziv az Ukrajnai Jövő Intézete (UIF) igazgatója elmondta, miként vélekedik az elnök által meghirdetett nemzeti konzultációtól, áll a hvylya.net hírében.

A politikai elemző szerint Zelenszkijt becsapták a környezetében lévők, akik nem figyelmeztették, mekkora baklövést követ el, mennyire lejáratja önmagát a nemzeti konzultáció meghirdetésével. A várható következményekre sem figyelmeztették az elnököt.

Arra a kérdésre pedig, hogy ki fogja finanszírozni az össznépi kérdezgetést, a politológus szerint egyszerű a válasz: maga Zelenszkij a saját zsebéből.

A korrupció megelőzéséről szóló jogszabály 54 cikke értelmében az állami szerveknek tilos anyagi segítséget elfogadniuk. A BTK 368. cikke pedig kimondja, hogy öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel jár az ilyen segítség elfogadása. Tehát az elnök a törvény értelmében nem számíthat önkéntes mecénások anyagi támogatására az össznépi kérdezgetés lebonyolításához. Ráadásul nem léteznek azok az önkéntes segítők sem, akik hajlandók volnának társadalmi munkában elvégezni a kérdezgetést, vélekedik Andrusziv.

Nem marad más hátra Zelenszkij számára, mint elővenni a zsebéből a lebonyolításhoz szükséges legkevesebb négymillió dollárt. A másik megoldás hogy eksit pol formájában vagy ahogy esik úgy puffan módon bonyolítják le, és a választások után nyomban elfelejtik.

Forrás:
korrespondent/KH, Fotó illusztráció

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<