Éhesek, fegyvertelenek az ukrán katonák

Katonai szakértők és maguk az ukrán sereg katonái is azon a véleményen vannak, hogy 2020-ban lefékezték a haderő reformját. A sereg folyamatosan elveszíti a legjobb harcedzett katonáit, nem kapják meg a szükséges fegyverzetet, ellátmányt, és elveszítik a reményét is annak, hogy megfelelő élelmezésben részesüljenek, áll a bbc.com. írásában.

Volodimir Zelenszkij október 14-én, Ukrajna védelmezőinak napján azt mondta, szóljanak, ha valamiben hiányt szenvednek, az ország vezetői bármikor készek segíteni. A BBC News vizsgálódott a seregben lévő helyzet körül és arra a megállapításra jutott, hogy az ukrán haderőnél valami nem stimmel. Tisztázódott például, hogy a védelmi minisztérium az idén nem használt fel több mint 20 milliárd hrivnyát, amit a sereg szükségleteire, egyebek közt a fegyverzet korszerűsítésére különítettek el. Úgy néz ki, hogy 2021-ben e téren még nagyobb bajok lesznek. Ezen kívül teljesen leállt a sereg élelmezési reformja. És egyre égetőbb probléma a káderkérdés.

Az utóbbi két évben 77 ezer hivatásos katona akasztotta szögre az egyenruhát, ami a törvényben előírt személyi létszám közel harmada.

Az elnöki hivatalban persze mindezt tagadják, rosszindulatú és félrevezető információnak tartják a nem egészen tisztességes hadfiak részéről. A védelmi minisztérium hiányos válaszai viszont az újságírók megállapításait támasztják alá. Mikola Szungurovszkij a Razumkov Központ katonai projekt igazgatója szerint nagy a ködösítés a hadvezetésben. Sajnos lefékeződött a hadügy reformfolyamata, a vezetői személycserék sem váltak a hadügy javára.

Oleg Zsdanov katonai szakértő szerint teljes egészében leállt a reformfolyamat. A harcászati járművek alig fele jut el a gyakorlati használatig, az elhasználódott, lerobbant haditechnikát a katonák a saját költségükre javíttatják.

Hiánycikk a lőszer, nincs üzemanyag, a fegyverzet elavult, kétszeresen túllépte már a „nyugdíjkorhatárt”.

Az pedig túl megy minden határon, hogy az arcvonalban naponta életüket kockáztató katonákat a fegyvert soha nem látott vezérkari tisztek vegzálják, a szabályzati ismeretekből vizsgáztatják a harcosokat. A katonák menekülni akarnak az ilyen seregből, vélekedik az egyik katona.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<