Ukrajnában hatástalan gyógyszerrel akarják kezelni a koronavírus fertőzöttjeit

Mint arról a segodnya.ua beszámol az ukrán egészségügyi tárca 19 millió hrivnyáért vásárolt koronavírus elleni gyógyszert, ám arról kiderült, hogy teljesen hatástalan.

Az ukrajnai betegek gyógykezelésére szánt Remdisivir nevű készítményt az Egészségügyi Világ Szervezet, a WHO hatástalannak minősített. Ez a gyógyszer még nincs engedélyeztetve Ukrajnában, ezért a betegeknek ki kell várniuk, hogy az egészségügyi tárca engedélyezze a forgalmazását. Amint ez megtörténik, a készítményből már a napokban megérkezik Ukrajnába 14 000 ampulla.

A portál megjegyzi, hogy a gyógyszert eredetileg adagonként 2700 hrivnyáért akarták piacra dobni, de sikerült lealkudni a beszerzési árát 687 hrivnyára. Ennek köszönhetően az eredetileg tervezett 18 ezer helyett 28 200 flakont vásárolnak belőle, valamint egyéb készítmények is beszerzésre kerülnek.

Időközben az egészségügyi tárcánál elismerték, hogy a méregdrága orvosság nem segíti elő a koronavírus miatti halálozás megállítását, sem a légzőszervi problémák gyógyulását. Hozzátették, hogy ezt a megállapítást még nem kommentálta az ukrán szaktudomány és a szaksajtó.

Forrás:
korrespondent/KH, Fotó illusztráció

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<