Szombattól kijárási tilalom lép életbe Szlovákiában

Szombattól kijárási tilalom lép életbe Szlovákiában. Jön az országos tesztelés, valamint távoktatásra térnek át az alapiskolák felsőbb évfolyamai – jelentette Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a járványbizottság csütörtöki ülését követően.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter ismételten hangsúlyozta, a szlovákiai járványgörbe szinte tökéletesen másolja a csehekét. Mint mondta, a hazai kórházakban naponta 18 koronavírusos személy veszti életét.

„A szlovákiai helyzet kicsúszott a kezünk közül. Ha nem teszünk valamit, 3500 koronavírus-fertőzött személy lesz a kórházainkban” – nyomatékosította Krajčí. Rámutatott, hogy 100 ezer lakosra számítva napi 269-ről 359-re emelkedett az incidencia, azaz az új esetek gyakoriságának mérőszáma.

A kórházban ápolt betegek száma 424-ről 731-re emelkedett. Az intenzív osztályon kezeltek száma 18-ról 20-ra, a lélegeztetőgépre szorulók száma 49-ről 63-ra. Hét nap alatt a napi átlagos esetszám 1214-ről 1586-ra emelkedett, az elvégzett tesztek hétnapos átlaga 8858-ról 10 134-re.

A fertőzöttek százalékos aránya is naponta növekszik. „A reprodukciós számot egy alá kell szorítanunk. Ezután fokozatosan csökkennie kell a fertőzöttek számának” – mondta Krajčí, hozzátéve, hogy ez a szám jelenleg 1,25 és 1,45 között van. A fertőzöttek száma napi öt-tíz százalékos ütemben emelkedik. A duplázási idő hét és 14 nap között mozog.

Távoktatás az alapiskolák felsőbb évfolyamaiban

Október 26-tól november 27-ig – a bölcsődéket, az óvodákat és az alapiskolák alsóbb évfolyamait leszámítva – az iskolák távoktatásra térnek át.

„Enyhe lockdown”

Matovič elmondta, a járványügyi szakemberek az ország teljes lezárását javasolták, a központi válságstáb azonban végül egy enyhébb változat bevezetése mellett döntött azzal, hogy az eredeti terveknek megfelelően két országos tesztelést tartanak majd, így október 30. és november 1., illetve november 6. és 8. között.

Szombattól, október 24-től november elsejéig kijárási tilalom lép életbe egész Szlovákiában.

A polgár tehát nem hagyhatja el otthonát, kivéve:

hajnal egy és reggel öt óra között.
ha koronavírus-tesztelésre tart.
ha bevásárolni indul a legközelebbi élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba, illetve orvosi vizsgálatra tart.
egy közeli hozzátartozóját ápolja, vagy állatokért felel.
állatot sétáltat a lakhelye 100 méteres körzetében.
temetésen vesz részt.
munkába megy, vagy onnan tart haza.
a gyermekét viszi iskolába.
postára, bankba, autószerelő műhelybe, illetve tankolni megy.
a természetben sétál, de csak a saját járásán belül.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<