Az ukrán jegybank levette a kezét az alapkamatról

Az ukrán központi bank változatlan szinten tartotta az alapkamatot csütörtökön. Jelezte ugyanakkor, hogy azt kész csökkenteni, ha a koronavírus-járvány miatt tovább esik a gazdaság teljesítménye vagy éppenséggel emelni, amennyiben jövőre felerősödik az inflációs nyomás – írja az MTI.

Az ukrán jegybank csütörtök 6 százalékon hagyta az alapkamatot, amit júniusban vitt le erre a szintre a korábbi 8 százalékról.

A hat százalék az ország függetlensége óta a legalacsonyabb kamatszint. Tavaly április óta az idén júniusig nyolcszor csökkentették az alapkamatot, az akkori 17,5 százalékról, ezen belül az idén eddig négy kamatcsökkentésre került sor.

Ukrajna hazai összterméke (GDP) 11,4 százalékkal csökkent az idei második negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve, miután a gazdaság az első negyedévben 1,3 százalékkal zsugorodott.

Az ukrán kormány egyelőre fenntartja azt a várakozását, hogy az idén a GDP 4,8 százalékkal csökken, jövőre viszont már 4,6 százalékkal nő.

Amennyiben beigazolódik a kormányzati várakozás, akkor az idei lesz az első év 2015 óta, amikor csökken az ukrán gazdaság, akkor a GDP 9,8 százalékkal esett. A koronavírus-járvány elég intenzív Ukrajnában a második hullám alatt.

Ukrajna gazdasága 2019-ben 3,2 százalékkal, 2018-ban 3,3 százalékkal, 2017-ben pedig 2,5 százalékkal nőtt.

Forrás:
KH/MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<