Ukrajnában óvintézkedések mellett tartják a helyhatósági választásokat

Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, testhőmérséklet-mérés, saját toll használata és egyéb különleges intézkedések mellett tartják vasárnap Ukrajnában a helyhatósági választásokat az országban egyre terjedő koronavírus-fertőzés közepette. Közben Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester közölte, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, különben jól érzi magát, házi karanténban van.

A megyei, járási és települési tanácsok tagjait, valamint a polgármestereket választják meg az országban. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel nyolckor nyíltak, és este nyolcig várják a választókat.

Idén először a tízezer főnél nagyobb lakosú településeken a tanácsok tagjait nyílt listás választással választják.

Ez azt jelenti, hogy csak pártok indulnak, egyéni jelöltek nem. A szavazólapokon egy pártra kell szavazni, mellette pedig lehet egy személyre is a párt jelöltjei közül. Az ötszázalékos küszöböt átlépő pártokból azok a jelöltek jutnak be, akik a legtöbb szavazatot kapták. A polgármesterek esetében a 75 ezer fősnél nagyobb településeken kétfordulós lesz a választás.

Kárpátalján a helyi magyar kisebbség számára a választás fő tétje, hogy minél több magyar nemzetiségű képviselő jusson be a különböző szintű tanácsokba.

A helyhatósági választással együtt Zelenszkij országos felmérést is kezdeményezett, amelyben egy külön íven öt kérdésben kéri ki a lakosság véleményét. Ezek a témák az életfogytiglani büntetés kiszabása korrupcióért, szabadgazdasági övezet létrehozása a Donyec-medencében, a parlamenti képviselők létszámának háromszázra csökkentése, a marihuána engedélyezése orvosi célokra és a budapesti memorandum felhasználása Ukrajna területi integritásának helyreállítására.

A közölt adatok alapján vasárnapra 6088 új esettel 343 498-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 102 újabb halálos áldozattal 6391-re. Eddig 141 508-an gyógyultak meg, viszont már 195 599 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel Ukrajnában.


Hogyan szavazzunk?

  • Figyelmesnek kell lennünk a szavazólap kitöltésekor.
  • A politikai pártokra voksolhatunk plusz (+) vagy a pipa (✓) jelöléssel.
  • A képviselőjelöltek neve mellett sorszám szerepel majd, melyet körültekintően kell beírnunk az adott rubrikába.
  • Ha nem sikerül a sablon alapján beírni a számot, akkor is számít a szavazatunk, fontos, hogy felismerhető legyen minden karakter (például: ha a 6. szám alatti jelöltet választjuk, akkor a 06 és a 6 is érvényes).
  • Akkor is érvényes a szavazólapunk, ha csak politikai pártot jelölünk meg, de képviselőt nem. Így a párt egész listáját támogatjuk. Fordított esetben képviselőt nem választhatunk politikai párt nélkül.
Forrás:
MTI, Kárpátalja.ma, KárpátHír

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<