Íme az ukránok válasza: Kitiltottak Ukrajnából két magas beosztású magyarországi politikust

Megtiltották az Ukrajnába történő belépést két magas rangú magyarországi politikusnak – tudatta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter október 26-án.

A külügyminisztérium szerint egyikük a magyar miniszterelnökség államtitkára. Feltételezhetően Magyar Levente parlamenti államtitkárról és/vagy Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárról van szó, de nem közöltek egyértelműen neveket.

A külügyminiszter szerint a szankcióra az ukrán közügyekbe történő beavatkozás miatt volt szükség.

„Az elvem nagyon egyszerű: ha megütnek, akkor vissza kell ütni válaszul”

– szögezte le.

Szijjártó: nonszensz a kijevi magyar nagykövet bekéretése

Szijjártó Péter a közmédiának azt mondta, “nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával” kérették be az ukránok Íjgyártó Istvánt.

Azt kérték számon, miért buzdították a magyarokat választási részvételre, miért buzdították őket arra, hogy támogassák a magyar jelölteket – tette hozzá. Az ukrán külügyminisztérium vasárnap este közleményében vádolta meg a magyar diplomáciát azzal, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt “kemény reakciót” helyezett kilátásba.

A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter vasárnap közösségi oldalán biztatta a kárpátaljai magyarokat arra, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre.

Ha Ukrajna komolyan gondolja, hogy az Európai Unióval szorosabb együttműködésre törekszik és az európai integráció útjára kíván lépni, “akkor az ilyen bekéretéseket végre el kellene felejteniük” – közölte a miniszter.
Szijjártó Péter a vasárnapi választási eredményeket kommentálva azt mondta: gratulál a KMKSZ-nek és a kárpátaljai magyaroknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a KMKSZ erős frakcióval lesz jelen a kárpátaljai megyei tanácsban, így a magyarok véleménye megkerülhetetlen lesz a következő időszakban is Kárpátalja tekintetében.

Szijjártó Pétert meglepte a magyar diplomaták kitiltása Ukrajnából /videó/

Szijjártó Péter algériai indulása előtt, közösségi oldalán jelentkezett be, melyben nonszensznek nevezte a magyar diplomaták kitiltását Ukrajnából. A magyar külügy vezetője felsorolta az utóbbi időkben tett magyar adományaikat, a pozitív lépéseket Ukrajna felé. Egyelőre nem kaptak hivatalos értesítés a kitiltott személyekről. Szijjártó Péter hozzátette, ezek ellenére pozitívan állnak Ukrajnához továbbra is.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<