Ukrajnában bajok lehetnek a nyugdíjak kifizetésével

Az Ukrán Nyugdíjalap súlyos pénzhiánnyal küzd. Az adóadminisztráció megmagyarázta, mi ennek az oka, közli a hvylya.net.

Olekszij Ljubcsenko az Állami Adó Szolgálat vezetője egy interjúban mondta el, miért van veszélyben a nyugdíjak kifizetése. A fő oka a pénzhiánynak, hogy az adóhivatal jegyzékében immár huzamos ideje nem jelenik meg 5,6 millió gazdaságilag aktív korban lévő állampolgár. Ez azt jelenti, hogy a munkaképes lakosság 15 százaléka nem fizet semmilyen adót. Hozzátette az ország fő adózási szakembere, hogy 2019-ben a természetes személyek névjegyzékében 37,6 millió állampolgár volt nyilván tartva, akik közül csupán 9,7 millió nyugdíjkorhatár előtt álló kapott rendszeresen fizetést. Ugyanakkor a munkaképes korban lévők 30 százalékának semmilyen jövedelme nem volt. Ezek a fogyatékkal élők, a háztartásbeliek, a diákok stb.

Ljubcsenko közölte, hogy a törvény értelmében a személyi jövedelemadóból (SZJA) befolyó összegnek fedeznie kell a nyugdíjak szükségletét. Ám ahhoz, hogy ez így legyen a jelen helyzetben 34 százalékra kellene emelni az SZJA-t, ami aligha kivitelezhető.

A portál megjegyzi, hogy az idén 9 milliárd hrivnyára rúg az a hiány, amely az SZJA-ból fakad. A pénzhiányt úgy próbálja mérsékelni a Nyugdíjalap, hogy csökkenti a juttatásokban részesülők számát. A helyzetet erősen rontja a koronavírus előidézte állapot, is ami oda vezethet, hogy problémák lesznek a nyugdíjak kifizetésével.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<