Ukrajna lépései figyelemelterelésről szólnak

Figyelemelterelésnek nevezte Ukrajna Magyarországgal szembeni lépéseit Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzője az M1-en. Az elemzőt annak kapcsán kérdezték, hogy hétfőn Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását, a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott agitációra hivatkozva. Koskovics Zoltán szerint minden szempontból abszurd az ukrán túlreakció.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a vasárnapi ukrajnai helyhatósági választáson a vezető politikai erő katasztrofális vereséget szenvedett. Azt mondta, most arra használják a magyar kisebbséget, a Magyarországgal fennálló vitájukat, hogy eltereljék a figyelmet erről a súlyos vereségről.

Az elemző kiemelte azt is, hogy

a magyar diplomácia minden szomszéddal kiváló viszonyt ápol, kivéve Ukrajnával.

Magyarország határozottan kiállt Ukrajna euroatlanti csatlakozási törekvései mellett, egészen 2017-ig, az ottani oktatási törvény elfogadásáig, amely hátrányosan érinti a magyar kisebbséget.

Közölte, nem hiszi, hogy Ukrajna nem látja, Magyarországon keresztül vezet az út az Európai Unióba és a NATO-ba. Szerinte az ottani politikai elit elengedte az euroatlanti csatlakozás reményét.

Koskovics Zoltán kiemelte: Magyarország érdeke, hogy Ukrajna egy stabil, prosperáló állam legyen, de nem tűnik annak.

“Ukrajna egy „adósságcsapdában vergődő, kiskirályok által uralt ország”

– fogalmazott.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap este közleményében vádolta meg a magyar diplomáciát azzal, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt kemény reakciót helyezett kilátásba.

Hétfőn bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a közmédiának nyilatkozva nonszensznek nevezte a kijevi magyar nagykövet bekéretését. Kedden a Facebook-oldalán kiemelte: a kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek egyetlen létező európai és nemzetközi jogszabály szerint sem.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalon közzétett videóban azt mondta, hogy az ukrán külügyminisztérium azt a döntést hozta nyilvánosságra, hogy

két magyar valószínűleg kormányzati tisztségviselőt ki akar tiltani Ukrajnából arra hivatkozva, hogy beleavatkoztak az ukrán belpolitikai folyamatokba.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<