Alkotmánybíróság testületének feloszlatását kéri Zelenszkij a parlamenttől

Az ukrán elnök benyújtotta a parlamentnek az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását célzó törvénytervezet előterjesztését, írja az UNIAN hírügynökség.

Volodimir Zelenszkij államfő sürgősségi törvényjavaslatot nyújtott be a Legfelső Tanácsnak, amelyben az ítélőszék tagjainak menesztését kéri, miután a közelmúltban botrányos döntés született a korrupció megelőzéséről szóló törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányellenességéről és a Büntető törvénykönyv 366-1. Cikkéről, amely szerint bűncselekménynek minősül a hamis vagyon és jövedelem bevallás.

A parlament honlapján közzé tett törvénytervezet szerint, az Alkotmánybíróság október 27-én elfogadott döntése önmagában „jelentéktelen” (nem jár jogi következményekkel), amelyet az Alkotmánybíróság bírái érdekek mentén fogadtak el.

A törvény hatálybalépésének napjától az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását kéri Zelenszkij. Az ukrán elnök azt javasolja, hogy a feloszlatást követően azonnal kezdjék meg az ítélőszék új tagjainak kiválasztását.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<