Drágulhat a földgáz szállítási díja Ukrajnában

Ukrajnában családok milliói maradhatnak gázszolgáltatás nélkül, írja az ukranews.com. Ugyanakkor a szolgáltatók az előfizetési díj, vagy ahogyan a nép nevezi a „csődíj” módosítására készülnek.

A tájékoztató szerint a tarifát januártól fogják változtatni annak függvényében, miként alakult a gázfogyasztás a 2019 októbere és 2020 szeptembere közötti időszakban. Jelenleg a szerint a tarifa szerint fizetik a szállításért felszámolt plusz összeget, amelyet a 2018. október 1. és 2019. szeptember 30. közötti időszak fogyasztása alapján állapítottak meg.

Amennyiben a család ezen időszakban növelte a gázfogyasztását, úgy a csődíja is emelkedik. Ha viszont sikerült spórolnia, úgy előfordulhat, hogy csökken a pluszköltsége.

A portál viszont megjegyzi, aligha lesz ármérséklés, mivel a szolgáltatók a fogyasztástól függetlenül szinte kivétel nélkül áremelésre készülnek. Felmérték ugyanis, hogy kevés a bevételük, mivel emelni kellett a dolgozóik bérét, drágultak az üzemeltetéshez szükséges tartozékok. Tehát most ennek függvényében kell emelni a szállítási tarifát, azaz a csődíjat.

A portál emlékeztet rá, hogy az ukrán gázfogyasztók két elemből álló gázszámlát fizetnek. Az egyik a fogyasztásmérő állása alapján kiszámolt összeg, míg a másik számlát az említett előfizetési, azaz a csődíj képezi. Ez utóbbit mindenki köteles fizetni még akkor is, ha egyetlen csepp gázt sem fogyasztott az adott hónapban, vagy az állampolgár teljesen lemond a vezetékes gáz használatáról.

Forrás:
ukranews/KH, Fotó illusztráció

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<