Minszk nem áll szóba innentől az EU-val

Fehéroroszország felfüggeszti az emberi jogokról folytatott párbeszédet az Európai Unióval – közölte Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter kedden az Aljakszandr Lukasenka államfővel külpolitikai kérdésekről tartott értekezletet követően.

Az SZB. Belarusz szegodnya című fehérorosz lap értesülése szerint Makej kijelentette, hogy az államfővel folytatott megbeszélésen a fehérorosz-uniós koordinációs csoport munkájának felfüggesztéséről döntöttek. A testületben az együttműködés különböző szféráiról folyt egyeztetés, a többi között az emberi jogokról.
„Sosem utasítottuk el kényes kérdések megvitatását” – hangsúlyozta a fehérorosz tárcavezető. „Mostanra viszont azt tapasztaljuk, hogy ezek a kérdések teljesen át vannak politizálva. Ezért nem látjuk értelmét a párbeszéd folytatásának az Európai Unióval az emberi jogokról. Felfüggesztjük ezt a párbeszédet” – tette hozzá.

Makej közölte, hogy az elnökkel folytatott megbeszélések eredményeképpen szakértői szintre mérsékelik az ország részvételét az EU keleti partnerség programjában, mert – mint mondta – próbálkozások voltak egy sor infrastrukturális, illetve régiók közötti projekt átpolitizálására ennek a kezdeményezésnek a keretében.

Kiemelte, hogy

a keleti partnerség rendezvényein ezen túl nem a tárcavezetők, hanem szakértőik képviselik majd Fehéroroszországot,

az országos jelentőségű kérdéseket pedig Fehéroroszország állandó uniós nagykövete szintjén fogják megvitatni.

Az EU keleti partnerség programja 2009-ben indult. Célja a regionális együttműködés fejlesztése hat egykori szovjet tagköztársasággal: Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Georgiával, Moldáviával és Ukrajnával.

Makej szerint nyilvánvaló a külföldi beavatkozás Fehéroroszország belügyeibe.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<