Az EU az orosz vakcina miatt figyelmeztette Magyarországot

Ha Magyarország az orosz Szputnyik V nevű vakcinát akarja importálni, az az Európai Bizottság szerint biztonsági aggályokat vet fel, és a bizalmat is rombolja, írja a Reuters.

Az orosz vakcina ügye egy újabb konfliktus kibontakozásához vezethet a magyar kormány és az EU között – állapította meg a Reuters, amely idézi az Európai Bizottság szóvivőjét, aki azt mondta:

“felmerül a kérdés, hogy egy tagállam olyan vakcinát akar beadatni az állampolgárainak, amelyet még nem ellenőrzött az Európai Gyógyszerügynökség”.

Az EU-s jogszabályok szerint csak olyan vakcinát lehet forgalomba hozni az unió 27 tagállamában, amely rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével, ez alól a a Szputnyik V sem kivétel – közölte az EMA.

Ha az állampolgárok elkezdik megkérdőjelezni a vakcina megbízhatóságát, ha felmerül bennük, hogy a biztonság és a hatékonyság bizonyítására további szigorú tudományos értékelésen kellene átesnie a készítménynek, akkor sokkal nehezebb beoltani a lakosság megfelelő hányadát – mondta a szóvivő.

A nyájimmunitás eléréséhez a populáció legalább 55 százalékának be kellene oltatnia magát, azonban például egy nyolcezer fős brit-amerikai kutatás résztvevői közül ennél kevesebben mondták azt, hogy biztosan beoltatnák magukat. Szakértők szerint a félretájékoztatás és az oltások biztonságosságának túlságosan gyenge ellenőrzése nagy mértékben rombolja a bizalmat.

Az Orbán-kormány azt tervezi, hogy először kis mennyiségben teszteli az orosz vakcinát, de ha beválik, akkor érkezhet majd sokkal több belőle, sőt, magyarországi tömeggyártásra is van esély.

Csütörtökön megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre, jelentette be Facebook-videójában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Oroszország azt állítja, hogy a Szputnyik V 92 százalékos hatékonysággal védi az emberi szervezetet a megbetegedéstől. A Moderna és a Pfizer vakcináját a Reuters cikke szerint jóval nagyobb mintán tesztelték, és a hatékonyságuk is jobb. A magyar kormány egyelőre nem válaszolt azokra a kérdésekre, hogy a Szputnyik V-nek csak a magyarországi engedélyezési eljáráson kell átesnie, vagy az uniós eljáráson is, mielőtt forgalomba hozzák.

Az Európai Gyógyszerügynökség közölte, hogy a magyar és az orosz fél eddig semmilyen adatot nem küldött a Szputnyik V-ről. Magyarországon kívül egyébként Brazília, Mexikó, a Fülöp-szigetek és az Egyesült Arab Emírségek is érdeklődik az orosz vakcina iránt.

Vészhelyzetben, sürgős esetekben engedély nélküli oltóanyagok ideiglenes behozatalára és forgalmazására is van lehetőség az uniós jogszabályok szerint, “kórokozók, vegyi anyagok vagy nukleáris sugárzás” terjedésének megakadályozására.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagot kifejlesztő szervezet vezetője ugyanakkor közölte: Oroszország készen áll arra, hogy megossza az adatokat az Európai Gyógyszerügynökséggel. Dmitrijev szerint az oltások ügye nem válhat politikai kérdéssé, és hozzátette, a céljuk az, hogy az érdeklődő országok, köztük Magyarország saját maga gyárthassa az oltóanyagot.

Forrás:
telex.hu, Fotó: Magyar Külügyminisztérium / AFP

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<