Az ukrán nyelvőr a regionális nyelvek eltörlését követeli, többek között a magyart is

Az ukrán állami nyelv védelméért felelős biztos azzal a felhívással fordult az újonnan megválasztott önkormányzati képviselőkhöz, hogy töröljék a regionális nyelvek használatáról szóló határozatokat.

Tarasz Kreminy szerint Az ukrán nyelv állami nyelvként való működésének biztosításáról szóló, 2019. július 16-án hatályba lépett törvény 1. cikkének 7. része értelmében Ukrajna egész területén az ukránt, mint egyetlen állami nyelv használatát teszi kötelezővé.

Ennek értelmében az államhatalom és a helyi önkormányzat valamennyi szervének a törvény hatálybalépésétől számított hat hónapon belül biztosítania kellett volna szabályaik jogharmonizációját.

Egyes önkormányzatok azonban ezt még nem tették meg, és néhány kizárólag a regionális nyelven vezeti a nyilvántartást, hoz döntéseket, ami a jelenlegi jogszabályok közvetlen megsértését jelenti.

Az ombudsman ezért levelet intézett Ukrajna főügyészéhez, melyben a korábbi önkormányzati rendeletek bírósági úton való visszavonását követeli.

Az állami nyelvpolitika alapelveiről szóló № 5029-VI törvényt még Viktor Janukovics elnök írta alá 2012. augusztus 8-án. A törvény előírta a regionális nyelvek hivatalos használatának bevezetését azon önkormányzatok munkájában, amelyek területén a lakosság legalább legalább 10%-a az nyelvhordozó.

A Kárpátaljai Megyei Tanács ugyanezen évben regionális nyelvvé nyilvánította területén a magyar, a román, a ruszin nyelvet.

Ezt akarják most semmisé tenni!

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<