“A napi több mint 30 ezer COVID beteget Ukrajna egészségügyi rendszere nem bírja el”

Ha naponta 30 000 új koronavírusos beteg lesz, akkor Ukrajna egészségügyi rendszere egyszerűen nem bírja el a terhelést, ebben az esetben az országban bevezethetik a lockdown-t, nyilatkozta Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter – közölte a minisztérium sajtószolgálata Facebookon.

„Ha fennáll az egészségügyi rendszer teljes összeomlásának veszélye, akkor szigorúbb intézkedéseket fogunk foganatosítani. Számunkra a legfontosabb mutató a kórházi ápolásra szoruló emberek száma. Ha a mai, kórházban kezelt betegek százalékos arányát nézzük, úgy gondolom, hogy a napi 30 000 beteg egy bizonyos időszakon keresztül komoly problémákat okozhat az orvosi rendszer leterheltségét illetően” – mondta Sztepanov.

Az Egészségügyi Minisztérium vezetője elmondta, hogy a hazai orvosi rendszer kapacitása, a COVID betegek orvosi ellátásához szükséges kórházi ágyak biztosítása szempontjából, ma 75-80 ezer. A november 20-i adatok szerint 27 902 olyan kórházi ápolásra szorult beteg volt az országban, aki COVID gyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött volt.

„Megtaláltuk a lehetőségét a kórházi ágyak számának növelésére a COVID-19-ben szenvedő betegek számára. Ha korábban 51 ezer ágyról beszéltünk, akkor most arról beszélünk, hogy az egész országban akár 75-80 ezret tudunk biztosítani. Vagyis megnöveljük az orvosi rendszer kapacitását” – mondta a miniszter.

Egyben kihangsúlyozta, hogy az országban hatályos járványellenes szabályok betartása, különösen, amelyeket a hétvégi karantén ír elő, segítenek elkerülni az orvosi rendszer összeomlását és a teljes zárolás bevezetését.

Forrás:
karpat.in.ua, Fotó illusztráció

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<